Zakwaszenie organizmu to poważnym problemem wśród wielu Polaków czego efektem jest nieprawidłowy sposób odżywiania, na który przecież tak naprawdę sami mamy bardzo duży wpływ. 
 
Nasze wspaniałe narodowe potrawy, które uwielbiamy i zostały przekazane nam z pokolenia na pokolenie, niestety nie skłaniają się ku zdrowemu odżywianiu, chodź, jak wiemy, są przepyszne i wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich życia. Ostatnie badania pokazują, jednak że ponad 80% Polaków ma zakwaszony organizm.
 
Zakwaszenie objawia się zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej. Brak równowagi pH ma bardzo poważny wpływ na nasze problemy zdrowotne. Objawów zakwaszenia organizmu mamy bardzo wiele, mogą to być np.:
 
• Bóle głowy, częste migreny
• Bóle stawów, mięśni
• Alergie
• Problemy skórne
• Wypadanie włosów
• Obniżona odporność
• Brak energii
• Zwiększona drażliwość
• Otyłość, nadwaga lub niedowaga
• Częste biegunki
• Chroniczne zmęczenie
• Stany lękowe
• Problemy z paznokciami, skórą
• Problemy z zębami, kośćmi, włosami.
 
Efektów zakwaszonego organizmu jest jednak dużo więcej. Nie wszystkie objawy są oczywiście problemem zakwaszenia organizmu, ale mogą być jego konsekwencją. Produkty spożywane przez nas codziennie mają właściwości kwasotwórcze oraz zasadotwórcze. Nasz organizm potrzebuję dostarczenia około 20% produktów kwasotwórczych (tych niezbyt dla nas zdrowych) oraz około 80% produktów zasadotwórczych (tych poprawnych), aby mógł w pełni sprawnie funkcjonować. Poniżej przedstawiamy przykładowe produkty, których należy unikać, a które są mile widziane w naszym organizmie.

Nie jemy:
  • Ziemniaków (pieczonych, smażonych, klusek placków, frytek)
  • Makaronu
  • Ryżu (białego, chemicznie wybielanego, wafli ryżowych)
  • Białego pieczywa (mąki pszennej, tostów, bułek)
  • Słodyczy

Ograniczamy:
  • Tłuste mięso
  • Wędliny
  • Tłusty nabiał

Jemy:
  • Owoce (do 14 godziny)
  • Warzywa
  • Jaja
  • Mięso chude (dziczyzna)
  • Ryż (czarny, czerwony, brązowy)
  • Ryby
  • Płatki owsiane, płatki migdałowe
  • Tofu, pieczywo pełnoziarniste
  • Kasze (jaglana, gryczana, pęczak)

Znamy to z biologii – kilka faktów na temat działania naszego organizmu.
Należy zwrócić szczególną uwagę na to, jak działa nasz organizm. Nasza krew posiada stałe pH w granicach 7,35 – 7,45. Nasz organizm za wszelką cenę robi wszystko, aby utrzymać ten stan. Zakwaszenie objawia się zbyt dużą ilością jonów wodorowych w naszej przestrzeni międzykomórkowej. Dzięki temu nasz organizm wykorzystuję część tlenu, który niestety nie jest dostarczany do komórek. Efektem tego jest znaczne obniżenie produkcji w komórkach, dzięki czemu możemy np. odczuwać zmęczenie. Zakwaszenie zwiększa zapotrzebowanie naszego organizmu na minerały takie jak np. potas, wapń, sód czy też magnez. Minerały te wykorzystywane są w dużej części do utrzymania odpowiedniego pH w naszych organach i tkankach, jeśli jednak ich nie posiadamy, nasz organizm nie ma czym się posiłkować i zabiera sobie te minerały tam, gdzie może np.: z kości czy zębów. Dlatego też dodatkowe, stałe zapewnienie minerałów naszemu organizmowi jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
 
Dlaczego picie wody ma tak duży wpływ na nasz organizm i co ma woda do odkwaszania ?
Bardzo ważnym czynnikiem przy odkwaszaniu organizmu jest spożywanie odpowiedniej ilości wody. Dziennie należy spożywać co najmniej 0,03 ml wody na 1 kg masy naszego ciała. Przykładowo dla wagi 100 kg jest to 3l wody dziennie. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, że woda powinna być zmineralizowana i najlepiej niegazowana. Woda nisko zmineralizowana ma właściwości zabierające toksyny z naszego organizmu.
 
Dzięki temu przy odpowiedniej diecie i odkwaszaniu organizmu odpady, które uwalniają się (głównie są to toksyny) zostają wydalone przez nerki. Uwaga nie należy przyjmować suplementów diety, które wspomagają odkwaszanie bez odpowiedniego dziennego spożycia wody, w ten sposób uwalniane toksyny będą krążyły w naszym organizmie i będą blokować nasz metabolizm, co bardzo niekorzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Pamiętaj, jeśli odkwaszasz organizm - pij dużo wody.
 
Jakie produkty spożywcze odkwaszają nasz organizm ? A które szkodzą ?
Zdrowe produkty zasadotwórcze to warzywa i owoce, natomiast niestety cała reszta spożywanych przez nas produktów zakwasza nasz organizm. W większej części lepiej jednak jest spożywać warzywa niż owoce. Owoce zawierają w sobie cukier, co prawda ten zdrowy cukier, ale nasz organizm doskonale potrafi sobie wytworzyć cukier w odpowiedniej dawce, dlatego też dodatkowe spożywanie cukru tym bardziej przy diecie nie jest konieczne.
 
Należy w szczególności unikać mięsa od niesprawdzonych dostawców, słodyczy, fast-foodów, białego pieczywa, alkoholu, kawy czy też napojów słodkich a w szczególności typu coca-cola, słodkie wody dla dzieci itp.
 
Pokusy ulubionych potraw. Czy mam zrezygnować z przyjemności żywieniowych?
Nie, absolutnie nie. Jak mówi mądre powiedzenie „Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem”.
Najważniejsze dla naszego organizmu jest zdrowe odżywianie, zapewnienie naturalnych witamin oraz minerałów a przy tym w dzisiejszych czasach niezbędna jest suplementacja. Prawie każdy produkt, który spożywamy, posiada w sobie, zbyt duże dawki cukru, antybiotyków, hormonów czy też niezdrowych dla naszego organizmu substancji. Dzięki hormonom dodawanym do pożywienia coraz częściej spotykamy się z różnego rodzaju uczuleniami czy też alergiami głównie wśród dzieci. To właśnie codzienne substancje, które spożywamy, reagują tak na nasz organizm.
 
Pamiętajmy, że tanie produkty spożywcze typu: piersi z kurczaka, parówki, warzywa, owoce, które kupujemy w marketach w korzystnych cenach, prawie zawsze są dla nas szkodliwe.
 
Zauważyliście, że w marketach każda pomarańcza, marchewka, pomidor wyglądają, prawię tak samo? Estetycznie, pięknie i zachwycająco ? A przypomnijcie sobie własne uprawy, zakupy na targowiskach gdzie każda marchewka czy pomidor były uprawiane naturalnie, każdy był inny, czyż nie?
 
Zwracajmy uwagę na skład i etykietę. Ciekawostką jest, że konserwa dla naszych kochanych zwierzaków, psów czy kotów zawiera w sobie nawet do 89% mięsa. A parówka czy też wędlina, które kupujemy codziennie, zawierają przeważnie 30-60% prawdziwego mięsa, reszta to chemia, cukier i przyprawy oraz woda. Cukier jest jednym z tańszych produktów na świecie, dlatego jest dodawany wszędzie tam, gdzie jest taka możliwość, w mięsie, serze napojach i tysiącach innych produktów, które spożywamy na co dzień.
 
Warto zatem zwracać uwagę na to, co jemy i kupujemy. Polecamy aplikację na smartfona: Zdrowe Zakupy – która zeskanuje kod produktu w trakcie codziennych zakupów, za chwilę otrzymamy informację czy produkt jest warty uwagi, czy też nie.
 
Jak możemy poprawić swoje pH ? Zdrowo, bez chemii i konserwantów ?
Stosujmy regularnie różnego rodzaju dostępne na rynku suplementy diety, choć nie wiele produktów tego typu jest godnych uwagi. Na pewno na uwagę zasługuję produkt niemieckiej firmy LR Health & Beauty. Probalance to jedyny tego typu produkt na rynku, dodatkowo opatentowany, który został stworzony przez lekarza kadry narodowej Niemiec Wolfharta Millera głównie dla sportowców, ale co się dalej okazało, naturalny produkt LR bardzo mocno wspomaga odkwaszanie organizmu, przy czym gra bardzo dużą rolę w odchudzaniu. Pro Balance okazał się bestsellerem i europejskim hitem. Zapewnia on naszemu organizmowi naturalną pomoc we wchłanianiu witamin oraz minerały, dzięki którym nasz organizm zostanie zaopatrzony w niezbędne składniki, które pomagają w poprawnym funkcjonowaniu naszego organizmu, a przy tym nasz organizm nie będzie musiał posiłkować się witaminami, minerałami zdobytymi na siłę. Właśnie tam, gdzie organizm zabiera ważne dla siebie minerały Probalance uzupełnia ich braki poprzez dostarczenie naturalnych minerałów i witamin.
 
Jak łatwo w domowych warunkach sprawdzić zakwaszenie organizmu ?
Jednym z najtańszych i najbardziej skutecznych sposobów na zbadanie zakwaszenia naszego organizmu jest przeprowadzenie badania pH moczu w domowych warunkach. Służą do tego celu paski lakmusowe pH dostępne w naszym sklepie. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na pochodzenie pasków oraz czy posiadają odpowiednie certyfikaty. Paski do badania pH Probalance produkowane pod stałym nadzorem w Niemczech dają gwarancję pomiaru z dokładnością do +- 0,1 pH. Niestety na rynku krąży wiele słabej jakości pasków produkowanych głównie w chinach, które przekłamują, a nawet pokazują stale zakwaszenie. Cena oryginalnych pasków Probalance - 12 szt. to koszt jedynie kilkunastu złotych, niewiele, aby profesjonalnie zbadać zakwaszenie swojego organizmu i mieć pewność badania. Oryginalne paski pH Probalance oraz instrukcję badania możesz znaleźć na naszej stronie.